התנהגות הלינקס האיברי

הלינקס האיברי (Lynx pardinus) הוא מין יונק השייך למשפחת ה- Felidae
הלינקס האיברי (Lynx pardinus) הוא מין יונק השייך למשפחת ה- Felidae, אנדמי לחצי האי האיברי.
בנוסף לצרכים הביולוגיים, לימוד התנהגותו של הלינקס האיברי הוא המפתח בכל הנוגע לשחזור התנאים הדרושים לשימור שלו ex situ. כאן תוכלו להכיר יותר.

החיה המדוברת, החתולה המאוימת ביותר בעולם, זקוקה לכל העזרה שהיא יכולה לקבל כדי להחלים. חקר התנהגותו של הלינקס האיברי חשוב לא פחות מכל שאר תחומי חייו בכל הנוגע להחייאת אוכלוסיית המין הזה.

לעתים קרובות, המינים הקרובים אלינו הם הפחות מוכרים, וזה יכול להוביל לכך שלא נעשה את הדברים הקטנים שיכולנו לעזור להם. במאמר זה תלמדו הכל על ההתנהגות וההרגלים של החיה המדהימה הזו.

מאפיינים של הלינקס האיברי

הלינקס האיברי (Lynx pardinus) הוא מין יונק השייך למשפחת ה- Felidae, אנדמי לחצי האי האיברי. הם בעלי חיים קטנים ביחס למינים אחרים של לינקס: גובהם הממוצע לעולם אינו עולה על 55 סנטימטרים (53 סנטימטרים) ומשקלם הוא בסביבות 10 ק"ג (10 ק"ג).

מבין ארבעת מיני הלינקס הקיימים, לאיברי יש את התפוצה המוגבלת ביותר. הוא שוכן בעיקר באזורי קרצוף ותצורות סלעיות או הרריות עם גבהים מתחת ל-1300 מטר (4260 מטר). בדרך כלל הוא מוצא מחסה במערות.

מדובר בחיה טורפת לחלוטין, שתזונתה מבוססת כמעט לחלוטין על ארנבות בר. מסיבה זו, במהלך שתי המגיפות שסבלו ארנבי האזור בשנות ה-50, הייתה גם אוכלוסיית הלינקס האיברי בסכנה יחד איתם, שכן לטורפים אלו לא היה מה לאכול.

התנהגות הלינקס האיברי
התנהגות הלינקס האיברי.

לחתול הזה יש דימורפיזם מיני בולט מבחינת גודל: הזכרים הרבה יותר גדולים מהנקבות.

דמותו של הלינקס האיברי

זהו חתול בעל הרגלי דמדומים, ששיאי פעילותו חופפים לאלו של הטרף שלו: בשעת בין ערביים ובשעות הבוקר המוקדמות. בין שתי התקופות הללו, הוא פעיל ביותר בשעות הלילה המוקדמות. הבדלים בפעילות נצפים גם לפי מין: זכרים פעילים הרבה יותר מנשים.

הלינקסים האיבריים הם בודדים. הם רק מחפשים זה את זה להזדווגות והקבוצות מורכבות רק מאמהות וצעירים. במקרים נדירים, יותר ממבוגר אחד עשוי להיאכל מטרף גדול.

התנהגות הלינקס האיברי

רוב המחקרים האתולוגיים שבוצעו על הלינקס האיברי היו בשבי. נתונים חשובים לשימורם התקבלו מחקירות אלו שניתן להשוות למחקרים באתרם, המתקדמים לאט יותר בשל הקושי לצפות בדגימות בסביבתם הטבעית.

התנהגות חברתית

כמו רוב החתולים, ההתנהגות של הלינקס האיברי היא בדרך כלל בודדת וטריטוריאלית. בדרך כלל, שטחו יכול להשתרע על עד 30 קמ"ר (18 מייל), בהתאם לזמינות של סכרים ומים, כמו גם מקלטים ונוכחות מתחרים.

טריטוריות זכר ונקבה יכולות לחפוף. עם זאת, הטריטוריה של הזכרים לרוב רחבה יותר. שני המינים, לעומת זאת, מסמנים את גבולות אזור חיפוש המזון שלהם באמצעות סימני שתן וציפורניים על עצים ואדמה.

שתן גם נותן מידע על הבריאות, המין ומצב הרבייה של הלינקס.

התנהגות אכילה

90% מהתזונה של הלינקס האיברי מבוססת על ארנבות בר (Oryctolagus cuniculus), אם כי הוא יכול להאכיל גם מטרף אחר: ארנבת (Lepus granatensis), מינים שונים של ציפורים, מכרסמים ולעיתים רחוקות, עצים.

התנהגות הלינקס האיברי במהלך הציד פועלת לפי אסטרטגיית מארב טיפוסית, בדומה לשאר החתולים. כאשר הטרף קטן, הלינקס בדרך כלל מעביר אותו למקום בטוח כדי לאכול אותו. כאשר, לעומת זאת, הקורבן גדול יותר מהחתול, הוא הורג אותו בנשיכה בגרון, לוחץ על קנה הנשימה כדי לעצור את נשימתו.

במקרים נדירים, ניתן להבחין בהתנהגות שיתופית בין זוגות רבייה לציד. בכל הנוגע להאכלה, לזכרים יש עדיפות על פני נקבות, אלא אם כן לנקבה יש צעירים יונקים. בקרב הצעירים נצפית היררכיה גם בכל הנוגע לאכילה, שכן הגדולים הם הראשונים להאכיל.

התנהגות רבייה

מערכת ההזדווגות הנפוצה ביותר ב- Lynx pardinus היא פוליגניה, אסטרטגיה שבה הזכר מזדווג עם כמה שיותר נקבות. בדרך כלל, הדבר כפוף לזמינות של נקבות החופפות את הטריטוריה שלהן לזו של הזכר.

הלינקס האיברי מגיע לבגרות רבייה בגיל שנתיים. עם זאת, רק לאחר שהוקם טריטוריה משלהם, הנקבות מתחילות להיות זמינות מינית. אסטרוס הוא עונתי ומופיע בדרך כלל בחורף.

דמותו של הלינקס האיברי
דמותו של הלינקס האיברי.

במהלך עונת ההזדווגות, הנקבות מתחילות להשמיע קריאות ספציפיות כדי לציין חום. הזכרים הזמינים נכנסים לטריטוריה של הנקבות, מרחב שיחלקו במשך שבועיים או 3 שבועות עד להזדווגות.

לאחר ההזדווגות, הנקבות מחפשות מקום מפלט המציע להן הגנה מפני טורפים ומזג אוויר סוער. ההיריון נמשך בין 63 ל-66 ימים, והלידה מתרחשת בדרך כלל בסוף מרץ. הם יכולים להוליד 2 עד 4 גורים שרק האם תטפל בהם, שכן הזכר עוזב את הטריטוריה לאחר ההזדווגות.

במהלך ההנקה - הנמשכת בין 5 ל-6 חודשים - הנקבה יכולה להחליף מקלט. הגורים נשארים עם אמם עד שמתחילה תקופת הפיזור לאחר שנת חייהם הראשונה, כאשר הגורים נפרדים בהדרגה מההורה כשהם הופכים לעצמאיים.

מצב השימור של הלינקס האיברי

הלינקס האיברי נמצא בסכנת הכחדה. האיומים הגדולים ביותר שלהם הם אובדן בתי גידול עקב כריתת עצים ועיור ללא הבחנה, כמו גם צייד. כמו כן תועדו מקרי מוות בדרכים בשוגג במקום שבו נבנו כבישים במקומות המעבר שלהם.

למרבה המזל, אוכלוסייתה גדלה הודות למאמצי השימור של ארגונים שונים. תוכניות רבייה בשבי והגנה על הטריטוריות שלהן נושאות פירות קטנים ומלאי תקווה עבור החתולים הללו.

עם זאת, הניצחונות הללו מושגים בעובי ובדק, עם קיצוצים בתקציב, ציידים ללא עונש וחברות בנייה פולשות לשטחים שלהן. תמיכה בארגונים הללו, אפילו בהפצה דרך הרשתות, היא גם עבודה בסיסית כדי שהחתולים הנפלאים האלה ימשיכו לאכלס את חצי האי.