החתול של פאלאס: מתבודד בהימלאיה

החתול של פאלאס (Felis manul או Otocolobus manul)
החתול של פאלאס (Felis manul או Otocolobus manul), הידוע גם בשם manul, הוא חתול בר קטן ממרכז אסיה.
החתול של פאלאס הוא חיה בודדה וביישנית, ונראה רק לעתים רחוקות בסביבתו. הוא מעדיף אזורים סלעיים ומבודדים בהרי מרכז אסיה.

החתול של פאלאס (Felis manul או Otocolobus manul), הידוע גם בשם manul, הוא חתול בר קטן ממרכז אסיה. מעניין לדעת ששמו הנפוץ הגיע משמו של האדם שתיאר אותו לראשונה, הזואולוג הגרמני פיטר סיימון פאלאס.

לחתול הזה יש גודל של חתול בית ויש לו פרווה יפה ומבוקשת מאוד. יתר על כן, אישוניו העגולים, הדומים לאלה של חתולים גדולים, הם אחת התכונות הייחודיות שלו. כמו כן, למין זה רגליים קצרות, פנים שטוחות ואוזניים רחבות, שבאמצעותן הוא יוצר כמה מהבעות הפנים הכי מצחיקות בממלכת החתולים.

היכן חי החתול של פאלאס?

למרות שהחתול של פאלאס נמצא ברחבי מרכז אסיה, בית הגידול שלו מאוד ספציפי. חתול זה מותאם לסביבות קרות וצחיחות ותופס ערבות, מדבריות אלפיניים ואזורים סלעיים. לפיכך, מין זה מאכלס את המישורים של מדינות כמו מונגוליה, רוסיה, פקיסטן, מערב סין, סיביר וטיבט. ניתן למצוא אותו גם בצפון איראן ובהודו.

הוא שוכן במערות, סדקים או מחילות שנחפרו על ידי בעלי חיים אחרים, בגבהים של בין 4000 ל-5000 מטר (13000 -16000 מטר) מעל פני הים, אך רק באזורים בהם לא מצטבר שלג עמוק. לעתים רחוקות מאוד זה נראה באזורי שפלה.

פרוות החתול של הפלאס: הגנתו, יופיו וקללתו

היופי של החתול הזה נובע בעיקר מהפרווה העבה מאוד שלו. הודות לפרווה שלו, הוא יכול להגן על עצמו מפני הכפור הקר של בית הגידול שלו. השיער שלו מראה וריאציות צבע משמעותיות המשתנות בהתאם למיקום ולעונה, מה שעוזר לו להישאר מעיניהם בסביבתו.

לפיכך, הטונאליות של פרוותו משתנה בהתאם לתקופת השנה, מכיוון שהיא הרבה יותר לבנבנה בחורף, ואפרפרה יותר כאשר אין שלג על הסלעים. לכן, פרוותו משתנה בין גווני אפור אפר לגווני אוקר באזורים שונים.

דוגמת הפרווה של החתול של פאלאס
דוגמת הפרווה של החתול של פאלאס.

וריאציה זו שכנעה כמה מדענים להציע סיווג לשני תת-מינים. הגדרת חלוקה זו מחייבת חקירה חדשה. תת-מינים אלה יהיו:

  • Otocolobus manul manul, המיוצג על ידי הפיגמנטציה הנפוצה ביותר שנמצאה. הוא נמצא ברוב הדגימות של המין, אך בעיקר במונגוליה ובסין.
  • Otocolobus manul nigripectus, בעל סימנים שחורים בולטים. זה נמצא בטיבט, קשמיר, נפאל ובהוטן.

דוגמת הפרווה של החתול של פאלאס

יש לו פרווה לבנבנה על הלחיים. זה מנוגד לכתמים השחורים על מצחו ולשני הקווים הכהים העדינים המתחילים מזווית עיניו וחוצים את פניו. יש לו גם טבעות כהות סביב עיניו וכתמים שחורים בחלק העליון של ראשו ומצחו. הפה, הסנטר והצוואר לבנים עם גוון אדמדם מעט ליד השפה העליונה.

הרגליים והגו מציגים חמישה עד שבעה פסים שחורים צרים שחוצים את גבו התחתון לרוחב. לא תמיד ניתן לראות את הפסים הכהים הללו במבט חטוף בגלל הצפיפות הגבוהה של פרוותם.

יתר על כן, לזנב הארוך והשעיר שלו יש קצה שחור וטבעות שחורות יפות לכל אורכו. פרוות הבטן שלו ארוכה כמעט פי שניים מזו שעל גבו, והיא משמשת כהגנה מפני הקור בשכיבה.

תכונות פיזיות אחרות

החתולים של פאלאס חזקים, שמנמנים ובעלי רגליים קצרות. אורכם מגיע בין 50 ל-62 סנטימטרים (20-61 סנטימטרים), בתוספת זנב של 21-31 סנטימטרים (9-33 סנטימטרים), והם שוקלים 4.5 ק"ג (11 פאונד) בממוצע.

אולי הדבר האופייני ביותר בבעל החיים הוא ראשו הגדול והשטוח. אוזניו קטנות, עם הכנסה נמוכה במיוחד. החוטם שלו קצר יותר מאשר אצל חתולי בית, עד כדי כך שיש לו פחות שיניים מאשר חתולים אחרים.

סגנון חיים

חתול בר זה הוא חיית לילה בודדת, אך הוא יכול להיות פעיל גם בשעת בין ערביים ובשעות הבוקר המוקדמות. לדברי מומחים, הוא בדרך כלל ישן בנקיקי סלע ובמערות קטנות במהלך היום. לעתים קרובות הם תופסים מחסה במחילות של בעלי חיים קטנים אחרים כגון חזירי אדמה, שועלים וגיריות.

מדענים שמו לב ליכולתם יוצאת הדופן להסתתר בבית הגידול שלהם. הפסים והפיגמנטציה שלו מאפשרים לו להשתלב בקלות עם הסביבה. יכולת הסוואה זו שימושית לציד, שכן החתולים של פאלאס הם רצים גרועים.

אם הוא מאוים, החתול הזה בדרך כלל אינו יורק או שורק, מכיוון שהוא צועק ונוהם כאשר הוא מפחד. הצליל תואר יותר כיללה של כלב קטן מאשר כמיאו של חתול בית. לדברי מומחים, חתול זה יכול לגרגר בדומה לחתול ביתי.

מעטים מהחיות הללו הוחזקו בשבי, אבל אלה שכן, נוטים להיות תוקפניים ונועזים עם בני אדם.

איזה טרף מעדיף החתול של פאלאס?

פרוות החתול של הפלאס: הגנתו, יופיו וקללתו
פרוות החתול של הפלאס: הגנתו, יופיו וקללתו.

בכל טווח בתי הגידול שלו, חתול זה ניזון בעיקר מיונקים קטנים המכונים פיקות ומכרסמים קטנים אחרים. כמין טורף, תפקידו מועיל לבני אדם, כי פיקות נחשבות למזיקים חקלאיים.

החתול הזה הוא מומחה במעקב ובמארב של בעלי חיים אלה בערבות הסלעיות שבהן הוא חי. ידוע גם שהוא אוכל מדי פעם ציפורים אוכלות חרקים קטנות.

הסחר הבלתי חוקי בחתול הפלאס

ישנם תיעודים היסטוריים המראים שהמסחר בפרוות של חתול זה החל בשנת 1965, עם ממוצע של יותר מ-50,000 עורות בשנה עד 1985. יש לציין כי פרוות החתול של פאלאס אינה נחשבת כיום לפרווה איכותית, ולכן יש מחירים נמוכים בהשוואה לנמר השלג, הלינקס ומינים אחרים של חתולי בר.

מצב שימור

יש לציין שסטטוס שימור החתול של פאלאס ידוע מעט בגלל היעדר מידע לגבי מספריו. הוא ניצוד בהרחבה עד שנות ה-80.

גם אם נראה שהציד כבר לא מהווה בעיה עבור החתול הזה, המכרסמים הקטנים והפיקות שהוא ניזון מהם מורעלים בחלקים מסוימים של רוסיה וסין מכיוון שהם נחשבים לנשאי מחלות.

כרגע לא ברור מה האיום הגדול ביותר על המין הזה: החשיפה לרעל או הירידה באספקת המזון שלו. בנוסף, למרות החוקים המגינים עליו, אנו עדיין יכולים למצוא ציד בשל הפרווה האפורה והיפה שלו.

לבסוף, ניסיונות הרבייה בשבי הם די מאכזבים וחסרי תוצאות, שכן שיעור התמותה של צאצאים שנולדו בשבי עומד על כמעט 50% (אחד מכל שניים).